Veel üks ploomikook: anarhisti kook

teisipäev, 26. mai 2009

Kas või vaid nime pärast :)
Mõnus oli!

26.05.2009 - kuivainete kogused viidud grammideks. Ülemised pildid ploomidega, alumine maasikate ja rabarbriga.

Anarhisti kook Anarhisti kook
Anarhisti kook

ca 400-500 g kivideta kirsse või viilutatud ploome, virsikuid, nektariine, maasikat-rabarberit, vms.
125 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
2 muna
125 g suhkrut + veel mõni spl
1 tl riivitud sidrunikoort
2 tl palsamiäädikat
0.6 dl külmpressi oliiviõli
0.6 dl vett

Löö munad kaussi, sega suhkruga ja jäta seisma (suhkur sulab ja toasoe muna vahustub paremini).

Eemalda viljadelt kivid ja viiluta (va. kirsid viimasel juhul). Sega paari supilusikatäie suhkruga ja jäta seisma.

Soojenda ahi 180 kraadini.

Vooderda 24 cm diameetriga lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ja määri õli või võiga.

Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga, tõsta kõrvale.

Vahusta muna 125 g suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Lisa oliiviõli, sidrunikoor, vesi ja äädikas ning sega vispliga ühtlaseks.
Lisa jahu ja sega ettevaatlikult tainasse.

Kalla tainas vormi, laota peale viljad ja puista üle 2-3 spl sukruga.

Küpseta, kuni koogisse torgatud tikk jääb puhtaks ja koogi pind on kuldne.
Küpsemisaeg oleneb kasutatud viljadest ja ahju funktsioonist.


Magusus oleneb kasutatud viljadest. Magusad ploomid näiteks võivad küpsedes tulihapuks muutuda. Kui kook jääb veidi liiga hapu, võib seda serveerida näiteks magusa vanillikastmega.


Anarhisti kook maasikate ja rabarbriga Anarhisti kook maasikate ja rabarbriga

9 kommentaari:

Pille ütles ...

Väga lahe nimi tõesti :)

Thredahlia ütles ...

No seda minagi, aitas paljude ploomikoogiretseptide hulgast valida :P

Eva P. ütles ...

Aga miks selline nimi siiski?

Mina plaksutan käsi, et Sul kaalu ei ole käepärast. :)

Thredahlia ütles ...

Ma küll kaalu puudumise üle rõõmustada ei oska... ploomide ja jahu kogust mahumõõdus (dl) anda tundub peaaegu kuriteona... jahu peaks alati kaaluma ja viljade korral oleneb ju tükkide suurusest. Vedelikke annab üsna adekvaatselt mahuga mõõta, kõike tahket peaks ikka massi järgi arvestama.
See on õnneks nii lihtne retsept, et palju puusse panna ei saa :)

Aga koogi nimest kirjutab autor:

I have written about my favorite cake recipe — the Tre, Tre, Tre Cake — for Epicurious. Recently, with a rather empty larder and company coming for dinner, I played around with that recipe and came up with this delicious dessert, which I named Anarchy Cake, because with recipes, as with so many things, Italians are basically anarchists.

Eva P. ütles ...

Tuleb tunnistada, et kui täpsust taga ajada, siis üks korralik köögikaal peaks ikka olema koju muretsetud küll...

Siiamaani olen dl-ides läbi ajanud ja päris palju tunde järgi asju lisanud, aga teatud toitude valmistamisel on peenem täpsus tõesti hädavajalik.

Eva P. ütles ...

Kolmandat korda antud postituse all sõna võttes raporteerin, et kook on järele proovitud. Olude sunnil küll poole väiksema koguse ploomidega, aga sellegipoolest tuli maitsev kook, soovitan. Hästi meeldis oliivõli maitse koogi sees. Segaseks jäi palsamiäädika lisamise vajadus - maitset välja ei tulnud, mis on tema rolliks?

Thredahlia ütles ...

Pole nii asjatundja, et äädikat õigustada... hape, maitse?
Aga oliiviõli maitse sobis tõesti nagu rusikas silmaauku, eriti toores tainas maitses hea, pärast muidugi ka.

Maarja ütles ...

tundub, et tuleb ka ära proovida.

Käroli ütles ...

Sai kah proovitud ja väga mõnus hapukas kook tuli. Nimelt kasutasin oma puuviljakausis olevat valikut ehk siis 1 suur nektariin, palju ploome ning peotäis astelpaju marju (et oleks ikka vitamiine:). Ning jahu lisasin 1/3 nisujahu ja 2/3 odrajahu. Koogile peale viskasin veel mõnuga madlilaaste. Kuna koogi peale unustasin suhkrut lisada siis sai suht hapukas aga vaniljekastmega ülihea! Tänud!

Postita kommentaar